Make your own free website on Tripod.com

Diari Perantau

 

 

 

 

 

 

 

20/4/2002

1.03 a.m.

Penat sungguh aku siang tadi, maklumler malam tadi tak tidur sebab siapkan lab report... Aku start buat lab report pukul 4 pagi, lepas sembahyang Subuh pukul 5.45 sambung balik sampaila pukul 8.15. Pastu aku patutnya ada kelas pukul 9 tapi mengantuk punya pasal 'terpaksa' la aku tuang kelas tu...dan bukan satu kelas aku tuang, kelas lepas tu pun aku tuang gak...apa la nak jadik ngan aku nih

 

Aku pegi kelas pukul 11 tapi tetiba kelas yang tu kensel plak... adushhh, penat jer aku rushing... pukul 12 plak ada kelas geotechnics, patutnya break sejam pukul 1 dan sambung balik kelas tu pukul 2, tapi mengantuk punya pasal aku tuang plak kelas pukul 2 tu... lepas semayang Jumaat aku terus balik rumah, tido!

 

Camtulah cerita aku kat universiti hari ni... teruk kan??!!!

Aku pun tak tahu apsal aku jadi malas camni...kalau officer sponsor aku tahu, sure aku dah kena basuh... Ntahlah, kenkadang rasa menyesal tu memang ada, tapi tak cukup kuat untuk mengubah tabiat aku ni. Tapi aku still sedar yang aku kena dapat at least 2nd class upper untuk tahun ni, cuma effort jer belum ada...

 

Banyak lagi sebenarnya aku nak tulis pasal hidup aku hari ni, tapi rasanya baik aku sambung dulu kisah latar belakang aku.

 

Macam aku ceritakan sebelum ni, disebabkan keluarga aku sangat besar, aku memang tak special langsung dalam family. Aku tak salahkan parents aku, bukannya aku kena dera pun, tapi bila aku kenang2 kan balik, rasa sedih jugak la sebab family aku tak macam family member2 aku... Dulu terasa gak macam kurang disayangi, sampai aku pernah rasa tak nak cakap ngan mak aku sebab ada something aku tak puas hati...kira boikot la...Aku rasa cam mak aku cakap ngan aku kasar, so aku rasa cam dia tak sayangkan aku... yela time tu kecik lagi dalam umur 9-10 tahun camtu... senang sangat fikir yang bukan2... tapi orang kata air dicincang takkan putus so camtu la boleh diumpamakan ngan aku... lama kelamaan perasaan tu hilang bila dah makin besar tapi aku still kurang mesra ngan parents aku...

 

Bapak aku plak memang garang dulu2... walaupun dia mmg garang ngan adik-beradik aku yang lain, tapi aku rasa aku la yang paling banyak 'kena' dengan dia... sampai sekarang pun aku boleh ingat 2-3 peristiwa aku kena pukul... walaupun takdela pukul sampai injured tapi mmg byk meninggalkan kesan gak aa kat aku... sampai sekarang aku kurang rapat dengan bapak aku, rasa cam ada gap je kalau nak borak2 tu... Macam semalam aku ada call umah. Itu 1st time aku call dalam sebulan, memang lama gila dah aku tak call family aku... Kalau difikirkan anak dah sebulan tak call, bila call sure la lama kan? tapi boleh imagine tak aku cakap ngan bapak aku tak sampai 5 minit pun...itupun campur banyak diam... sampai last sekali korang tau apa bapak aku cakap? Dia tanya, "Ada apa2 lagi ke?" aku pun jawab la takde and aku bagi salam terus habis...camtu jer??? takde plak dia kata family kat kampung rindu kat aku ke, suruh aku belajar betul2 ke... apa2 lagi lah... aku 'terasa' la jugak walaupun aku sebenarnya dah biasa camtu ngan bapak aku... Jealous plak bila dengar housemate aku borak ngan parents diorang sampai berjam2...apsal aku takleh wat camtu arrr????

 

Dulu time aku kecik2 aku nih jenis yang suka nangis... bukannya selalu nangis tapi bila nangis tu mesti lama nak abis... time tu umur antara 6-10 tahun... aku pun boleh ingat aku nangis... bila ada tak puas ati jer aku nangis...kira kalau aku tak puas ati giler2 maka panjangla aku nangis... so sebab tula aku selalu kena ngan bapak aku. Bila pikir balik memangla salah aku sebab aku nangis, tapi time tu kecik2 lagi memanglah bodoh... aku pun tak tahu patut ke tak bapak aku pukul aku sebab aku nangis... takleh ke pujuk elok2? bapak aku kalau aku nangis dia takkan pujuk...tapi dia diam jer...bila lama2 aku nangis dia pun kasik warning... tapi aku lagila buat2 nangis so last2 kena la sebijik dua sampai mak aku datang tarik aku... maybeText Box: Okla...stop dulu citer time kecik2 tu...nanti besok aku sambung balik... Rasanya aku nak tulis pasal hidup aku hari ni plak...
Lepas jer balik smayang Jumaat tengahari tadi, aku terus naik bas balik rumah.. sampai kat bus stop dekat ngan rumah aku, terserempak plak ngan member aku budak Melayu gak...rupanya dia pun ada kat atas bas tu tapi kat atas, aku dok kat bawah (bas double decker)...dia ajak lepak umah dia kejap, so aku pun susah nak tolak walaupun mata dah mengantuk gila...rumah dia betul2 depan bus stopyang kitorang berhenti tu.. lepas borak2 aku pun mintak diri
Sampai umah dah dekat kul 4. Aku lepak depan PC jap pastuh terus tido...kat sini Asar lambat skarang so sempat la layan tido...Ingat kan dapat la mimpi jumpa awek cun sekali tido mampus...sedar2 member aku call kul 6 lebih ajak main bola...Aku cakap takleh sbb aku penat...pukul 6.30??? aku budget nak tido sejam jer...tapi takperla sbb smayang Asar jemaah kat surau dekat ngan umah aku tu kul 7 so sempat lagilah...yang peliknya masjid kat sini, semayang jemaah bukannya sejurus selepas masuk waktu cam kita kat Malaysia, tapi diorang akan decide bila nak buat solat jemaah pastu diorang keluarkan takwim solat jemaah untuk sebulan terus... kalau cam Asar masuk pukul 5 lebih habis pukul 8.20 diorang buat smayang jemaah pukul 7...alasannya supaya orang convenient utk datang tapi macamla kalau buat awal2 sket tak convenient...tahlah, aku ngikut jer laa
Lepas Maghrib aku ada usrah kat rumah senior... Usrah budak2 melayu bawah jemaah yang tak payahlah aku sebutkan namanya... Nanti panjang plak ceritanya...Usrah tu kira okla sebab naqib banyak ceritakan pasal visit dia gi spain...tempat2 tinggalan tamadun Islam kat sana... lama tak lamanya usrah pukul 12 baru aku sampai rumah balik...terus je ngadap PC nih...
Aku check email... saat tu la emosi aku terganggu sket...chewah...
Aku dapat email dari N, biarla aku bagi nama dia N je ... tapi bukannya dia hantar kat aku tp aku dpt sebab dia antar kat mailing list yang aku pun subscribe... mailing list bebudak kolej kitorang dulu... Panjang citer pasal N nih... sebenarnya dia la satu-satunya pompuan yang aku pernah dan masih cintai walaupun aku bukanlah pakwe dia... Nanti satu hari aku akan citerkan pasal dia...
Dalam email tu dia citerkan yang hphone dia kena curik, panjang gak aa citer dia...yang mengganggu emosi aku nyer ialah sebab lenggok bahasa dia tu 'manja' gila... dia bahasakan diri dia ngan nama manja dia...pastuh bila aku check balik, rupa2nya email tu cc (carbon copy) drpd email yang dia antar kat pakwe dia... Bila baca email dia tu aku teringat balik time kitorang kawan dulu... bagi aku dia memang cantik, lemah lembut, manja, dan bagi aku dia tu bersopan santun... memang match ngan kriteria yang aku ndak... tapi hakikatnya aku takde jodoh ngan dia... 
Sampai sekarang aku takleh lupakan dia, dan aku belum jumpa orang lain yang boleh ganti dia dalam hidup aku... Biasanya time aku teringat kat dia aku nangis sorang2... tapi malam ni aku rasa lapang sket sebab aku boleh tulis apa yang aku rasa kat site nih...lega rasanya boleh luahkan apa yang kita rasa...
Okla... dah panjang aku menulis... pagi2 besok aku ada program lagi, insya-Allah besok aku sambung balik cerita aku...
Assalamualaikum
cara dia ngajar anak memang camtu...tapi lama2 memang aku dah takleh rapat ngan dia... Tahlah...apa yang patut aku buat aa? biar camtu je ke?

 

Tapi rata2 bapak aku memang camtu dengan adik-beradik aku yang lain pun, tapi makin lama dia dah makin kurang sket garangnyer. Tapi yang aku paling jeles ialah sbb dia mmg obvious sayangkan kakak aku sorang nih lebih dari yang lain... Kakak aku yang ni memang pun jarang buat hal, dari kecik sampaila besar... kira aku pun memang suka kawan ngan kakak aku nih...tapi sapa tak jeles, bila aku dapat no. 1 dalam kelas bapak aku tak cakap apa2 pun, cuma sain buku rekod tu jer... tapi bila kakak aku ni dapat no.1 dapat la plak hadiah buku citer... memang la last2 kitorang share gak buku tu tp kira buku tu kakak aku punyer aaa... Dahle kakak aku tu mmg selalu dpt no.1 so selalu la dapat hadiah...aku plak biasanya top 3, dan banyak kali gak dapat no.1 tapi tak penah dapat apa-apa!!! Jelesnya akuuu... Tapi bila aku dah besar, aku pun terpaksa terima hakikat yg setiap orang tu dia mesti ada orang yang dia sayang lebih daripada yang lain walaupun mereka sama2 anak dia... Nabi sendiri pun pernah kata benda ni... Tapi yang aku terkilan nya sbb obvious sgt bapak aku sayangkan kakak aku ni lebih dari yang lain2...

 
 

 

 

        Contact Me:    My Email      My Guestbook                  19/4/2002 << Kisah Sebelum : Kisah Selepas >> 23/4/2002